Ako a kedy nepiť čaj

Ako čaj nepiť a aké látky obsahuje, ktoré by nám potenciálne mohli priťažiť? Na aké orgány v našom tele môže (ale nemusí) mať pitie čaju negatívny účinok? Na čo si dať pozor pri výbere a konzumácii čaju? Aj o tomto by mali vedieť milovníci čaju. Inak povedané, aj veľa dobrého môže škodiť.

Prečo sa vyvarovať rannému čaju?

Máte radi svoj ranný čaj? Existuje veľa ľudí, ktorí svoj deň začínajú čajom nalačno. Avšak pitie kofeínového nápoja, ako je čaj, ráno nemusí byť tým najlepším nápadom. Okrem toho, že je jednou z hlavných príčin spôsobenia kyslosti, môže mať ranný čaj za následok vymytie baktérií priamo z úst do čriev. V črevách interferuje s dobrými baktériami a môže narušiť váš metabolizmus a podráždený žalúdok.

Ráno, keď si dáte čaj, môže to narušiť vašu kyslú a zásaditú rovnováhu.

Čaj obsahuje chemikáliu známu ako teofylín, ktorá môže mať dehydratačný účinok na stolicu a spôsobiť zápchu. Zdravá vláknitá strava a cvičenie nemusia byť spolu také účinné pri predchádzaní zápche, ak si dáte čaj ráno ako prvé . Navyše čaj obsahuje stopy nikotínu, čo môže byť dôvod, prečo sa na nápoji cítite závislí. Je teda čas sa tohto zvyku pitia čaju hneď zrána vzdať. Deň môžete začať čistou vodou, 15 až 20 minút po prebudení. Po vode si môžete dať ovocie a potom si možno po ďalších 15 až 20 minútach dáte čaj alebo kávu.

Čaj a obličky

Kofeín obsiahnutý v káve, čaji, či sóde môže tiež zaťažovať vaše obličky. Kofeín je stimulant, ktorý môže spôsobiť zvýšené prekrvenie, krvný tlak a stres obličkám. Nadmerný príjem kofeínu súvisí aj s obličkovými kameňmi.

caj-a-oblicky-neziaduce-ucinky

Aký je najlepší čas na konzumáciu zeleného čaju?

Aj keď sa ukázalo, že pitie zeleného čaju je pre organizmus zdravé, jeho denná konzumácia určí jeho účinky na organizmus, najmä pri chudnutí. Konzumácia zeleného čaju veľmi skoro ráno, nalačno, sa nepovažuje za zdravú. Odborníci sa domnievajú, že konzumácia zeleného čaju nalačno môže poškodiť pečeň a poškodiť životne dôležité orgány.

Zelený čaj sa považuje za vhodný na konzumáciu medzi jedlami. Môže napomáhať tráveniu, znižovať nadúvanie a zlepšovať vstrebávanie živín prítomných v konzumovaných potravinách. Pitie zeleného čaju počas jedla však môže zníži absorpciu výživných látok, preto sa neodporúča.

Zelený čaj bohatý na antioxidanty môže znížiť aktivitu voľných radikálov v tele, ak je konzumovaný v noci, a zahájiť zdravý spánok. Nemalo by sa však konzumovať veľmi skoro pred spaním, pretože obsahuje kofeín. Ľudia s poruchami spánku a nespavosťou by sa mali vyhnúť konzumácii zeleného čaju pred spaním.

Škodlivé účinky ťažkých kovov v čaji

Aj keď je mangán nevyhnutným stopovým minerálom, jeho obsah v čiernom čaji je dosť vysoký a po úprave na celkový denný príjem z viacerých zdrojov môže viesť k toxickým hladinám. Prijateľný limit olova v je 0,5 μgm denne. Pri konzumácii 4 šálok čaju každý deň, 83% čajov mali hladiny nad túto hranicu. Počas tehotenstva je potrebné výrazne obmedziť konzumáciu čaju. Jeho spotreba môže ľahko prekročiť tento denný limit a viesť k významnej bioakumulácii v priebehu času, najmä u plodu. Čaje varené 15 minút mali neprijateľne vysoké hladiny. Pitie viac ako 4 šálok čaju denne môže významne prispieť k toxickému zaťaženiu.

Zdá sa, že varený čaj obsahuje množstvo toxických prvkov, ako je arzén a kadmium. Žiadna z týchto hladín toxických látok však nebola nad súčasnými prijateľnými normami. Máčanie čaju po dlhšiu dobu zvyšuje hladinu týchto kontaminantov o 10% až 50% počas lúhovania okolo 3 minút. Preto by ste sa mali vyhnúť lúhovaniu dlhšiemu ako 3 minúty. Aj keď sa v čajových lístkoch nachádza ortuť, vo varenom čaji sa ortuť nezistila, a to ani pri dlhodobom namáčaní. To vyvoláva zaujímavú otázku: bol by čaj užitočný na detoxikáciu od ortuti?

caj-v-sacku

Ak si kupujete čaje v sáčkoch, zistite si, či sú kompostovateľné. Ak nie, je možné, že obsahujú plasty, pesticídy, či lepidlo.

Znížená absorpcia železa

Triesloviny - organické zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách -, ktoré sa nachádzajú v čaji, sa môžu spojiť s určitými potravinami bohatými na železo a zabrániť ich vstrebávaniu. Podľa výskumov vykonaných v minulosti je pravdepodobnosť, že triesloviny čaju bránia vstrebávaniu železa pochádzajúceho z rastlinných produktov. Čo znamená, že ak ste vegetariáni, musíte byť obzvlášť opatrní.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie