Čajovník, jeho pestovanie a spracovanie

Pre mnohých je šálka čaju neodmysliteľnou súčasťou života. Určite poznáte ten pocit, keď sa ním zahrejete počas chladných dní, alebo naopak aký je čaj osviežujúci v lete. Pomáha v najhorších chvíľach, obzvlášť pri chorobe. Dnes sa pozrieme na to, čo je vlastne táto zázračná rastlina, z ktorej čaj vznikol.

salka-caju

Čajovník čínsky

je vždy zelená neopadávajúca rastlina z čeľade Theaceae. Najznámejší rod je Camelia. Hlavné odrody tohto čaju sú Camellia sinensis sinensis a Camellia sinensis assamica. Pochádza z Ázie, ale dnes už je rozšírený po celom svete a to  v tropickom a subtropickom pásme. Listy čajovníka sú 4 až 15 cm dlhé a 2 až 5 cm široké, spodná strana je pokrytá bielymi chĺpkami. Mladé lístky sú svetlozelené a staršie listy majú tmavozelenú farbu. Vek listov veľmi ovplyvňuje chuť, chemické zloženie a kvalitu čaju a preto sa na produkciu čaju používajú hlavne prvé dva až tri mladé listy čajovníka. Čerstvé listy obsahujú 4% kofeínu (v minulosti označovaný ako tein), ktorý pôsobí ako ľahký stimulant. Na rozdiel od kávy, po vypití čaju sa kofeín do tela uvoľňuje postupne (môžu za to chemické látky ,,polyfenoly,,). Samozrejme v zelenom čaji nájdeme kofeínu menej a v čiernom viac. Okrem toho obsahuje čaj veľa prospešných aminokyselín a minerálov. 

camellia-sinensis

Pestovanie čaju 

Čajovník sa pestuje na plantážach v podobe stálo zelených kríkov (Camellia sinensis sinensis) alebo stromov ( Camellia sinensis assamica), ktoré sa udržujú vo výške 2 metrov (môžu dorásť až do výšky 10 - 18 metrov) pre lepší ručný zber, ktorý prebieha 4 až 8 krát do roka. Zaujímavosťou  je, že čaj rýchlo vstrebáva pachy a preto zberači čajov nesmú mať na sebe žiadnu vôňu, ani so sebou nosiť nič aromatické. 

Veľmi dobre sa mu darí v teplom a vlhkom prostredí a to najmä v Číne, Japonsku a Tibete. Najvhodnejšia je teplota od 10 do 29,5 °C, ročné zrážky 2 000 až 2 280mm a nadmorská výška 300 až 2 100m nad morom. Kombinácia správnej nadmorskej výšky a vlhkosti zaisťuje žiadaný pomalý rast. Takto potom môže poskytovať úrodu až počas 40 rokov. Čajovník vytvára krásne malé biele kvety, pripomínajúce jazmín. Z kvetov sa vyvinú semienka (dve až tri), ktoré sa používajú na výrobu oleja. Čajovníky pestované vo vyšších nadmorských výškach majú výraznejšiu a kvalitnejšiu chuť. Sú to napríklad svetoznáme Ceylony, či indické darjeelingy. Vyskúšajte náš čaj "Darjeeling n°1" - Sorin.

Spracovanie čaju 

Čaj sa spracováva vždy v krajine pôvodu a skladá sa zo štyroch hlavných krokov: zavädnutie, zvinovanie, fermentácia, sušenie.

Zavädnutie – lístky sa rozložia a nechávajú sa zaschnúť pri teplote 25-30 stupňov Celzia. Obsah vody, ktorý sa pri čerstvých lístkoch pohybuje okolo 75-80%, sa tak zníži na 60-70%.

Zvinovanie – zvädnuté lístky sa potom zvinujú a keď sa rozdrvia, získavajú postupne svoju typickú chuť a vôňu.

Fermentácia čaju – je biologická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii uvoľnenej šťavy. Mení sa farba čajových lístkov zo zelenej na medenú až hnedú a uvoľňujú sa látky, ktoré ovplyvňujú chuťové vlastnosti čaju. Fermentácia prebieha v miestnostiach s horúcim a vlhkým vzduchom.

Sušenie – proces fermentácie skončí sušením lístkov, ktoré prebieha pri teplote 95 stupňov Celzia. Vlhkosť čajových lístkov sa tak zníži až na 4 – 6%. Zo 100 kg čerstvých lístkov sa získa asi 20 kg čierneho čaju.

Po usušení nasleduje triedenie čaju preosievaním. Podľa rôzne veľkých častí sa potom používajú do rôznych druhov čajov.

 

Podľa spracovania čaj delíme na:

Čierny čaj -  fermentovaný; ( Pozrite náš čaj: Čaj "Black" - Sorin, )

Pu-erh - veľakrát fermentovaný a často zlisovaný;

Zelený čaj – nefermentovaný; ( Pozrite náš čaj: Čaj "Sencha" - Sorin, Čaj "Gunpowder" - Sorin, )

Biely čaj - veľmi málo až skoro nefermentovaný;  ( Pozrite náš čaj: Čaj "Marilyn" - Sorin )

Oolong - čiastočne fermentovaný;

Aromatizovaný čaj - ochutený kvetmi, bylinkami, ovocím a arómami ( Pozrite náš čaj: Čaj "Čierny prales" - Sorin, Čaj "Geisha" - Sorin, Čaj "Strawberry cake" - Sorin )

Bylinný čaj – zmes bylín ( Pozrite náš čaj: Čaj "Supermint" - Sorin, Čaj "Ginger girl" - Sorin )

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz