Bezkofeínová káva - odkedy a komu za to vďačíme?

Príbeh bezkofeínovej kávy je oveľa zaujímavejší než by ste si mysleli. Prekvapivo, Johann Wolfgang von Goethe ( známy spisovateľ, autor diela ,,Faust,,) bol aj nadšencom vedy. V roku 1819 Goethe dal chemikovi Friedliebovi Ferdinandovi Rungeovi krabicu kávových zŕn a požiadal ho aby preskúmal prečo je vďaka káve celú noc hore. V roku 1820 sa Rungeovi podarilo zistiť že je to kofeín a dokonca ho aj izoloval. No doba mu nepriala na zistenie ďalších informácií.

historia-bezkofeinovej-kavy

Bezkofeínovú kávu si patentoval až takmer o 100 rokov neskôr Ludwig Roselius. Ten prišiel na metódu odstránenia kofeínu v roku 1906 úplnou náhodou. Jeho náklad s kávou sa dostal do kontaktu s morskou slanou vodou, ktorá kofeín eliminovala. K nám najbližšie bol patent udelený Čechovi Zdeňkovi Žáčikovi v roku 1962.

Ako teda vzniká káva bez kofeínu dnes ?

Bezkofeínová káva je vo svojej podstate rovnaká ako klasická káva no pozor, odstráni sa z nej len 97 percent kofeínu. Všetky ostatné vlastnosti si zrnká uchovávajú aj naďalej. Niektoré veľké kávové spoločnosti už majú dokonca vlastné rastliny bez kofeínu. No najčastejšie sa využívajú nasledovné dve metódy odstraňovania kofeín:

  • európskym procesom
  • švajčiarskym vodným procesom

 

Európsky proces 

Ide o najviac využívanú metódu. Zelená káva sa namočí do vody, aby sa otvorili zrnká. Potom sa premyjú v methylenchloride, ktorý obmedzí negatívne účinky vody na arómu a chuť. Táto látka do seba vpije asi 97 percent kofeínu. Káva sa v potom opäť umyje vo vode a zrnká sa vysušia. Vďaka tejto metóde si káva zachová svoju pravú chuť.

Švajčiarsky vodný proces

Výhodou švajčiarskeho procesu  je že v ňom nie sú používané žiadne chemické reakcie. Kofeín sa odstraňuje len parou a horúcou vodou a kofeín sa eliminuje vďaka filtrom s aktívnym uhlím. Takto upravené kávové zrnká sa potom znova namočia do roztoku bez kofeínu. A potom do seba dokážu vstrebať chuť aj arómu. Samozrejme kým pocestujú zrná do pražiarne ešte ich treba poriadne vysušiť.

banner-bezkofeinova-kava

Je teda bezkofeínová káva naozaj bez kofeínu ? 

Aj bezkofeínová káva obsahuje malé množstvo kofeínu. Jedna šálka (cca 240 ml) obsahuje približne 2 - 15 mg kofeínu. No stále oveľa menej ako klasická káva, ktorá v porovnaní na rovnaký objem šálky obsahuje 80 - 100 mg kofeínu.

Pre koho je bezkofeínová káva vhodná ?

Kým niekto vypije bez problémov aj päť či viac šálok denne, pre niektorých je takéto množstvo kofeínu nemysliteľné. Hlavne kvôli zdravotnému stavu je pre veľa ľudí klasická káva škodlivá v podobe problémov s centrálnym nervovým systémom, trávením, spánkom či srdcovou arytmiou. A práve pre týchto ľudí je bezkofeínová káva ideálnym riešením. Samozrejme si vďaka nej nemusia odoprieť svoju šálku kávy ani tehotné a dojčiace ženy.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz