Pôvod a praženie kávy

Odkiaľ k nám prišla káva?

Dnes je už samozrejmosťou si vypiť každý deň šálku kávy, či už v kaviarni alebo doma. 

 

kava-povod

 

Určite mnohí z vás poznajú pôvod kávy, poďme sa teda v skratke pozrieť na to, akú dlhú cestu prešla z plantáží až k nám. O objavení kávy koluje veľa legiend, no s istotou nikto nevie povedať kde to naozaj začalo. Najznámejšia je o pastierovi z Etiópie, ktorý si všimol, že jeho kozy sú nezvyčajne čulé po obhrýzaní kávových kríkov. Preto si dal neskôr urobiť výluh z listov a bobúľ miestnemu opátovi, ktorý si myslel, že kávové bobule sú dielo diabla a hodil ich do ohňa a pahreby a „zrodila“ sa káva. Vo všeobecnosti však vieme, že bola objavená pred viac ako 1000 rokmi a prišla do Arábie a Jemenu spolu s africkými otrokmi.

Informácie o povzbudivých účinkov nápoja z kávových čerešní a listov sa začali rýchlo šíriť medzi ľuďmi, boli pre nich zdrojom energie a bdelosti. A tak vznikali prvotné rituály pitia kávy, a to už v 15. storočí. Prvé kaviarne vznikli v Oriente, konkrétne na Arabskom polostrove (u nás v Európe to bola kaviareň v Benátkach fungujúca dodnes) a neskôr v celom svete. 

 

povod-kavy-farmar-zbiera-urodu

 

Čo to teda je tá káva?

Kávovník (lat. Coffea) pôvodom zo subtropickej Afriky a južnej Ázie. Známych je asi 60 druhov, no len tri druhy sú využiteľné na produkciu semien, ktoré sú vhodné na prípravu kávy. A to kávovník arabský, kávovník robusta a kávovník liberský.

Po zasadení kávovníka farmári čakajú aj niekoľko rokov na prvú úrodu. Potom prichádza zber, spracovanie bobúľ a neskôr praženie kávy, aby sme si ju vychutnali v podobe akej ju dnes poznáme. 

 

Úlohou pražičov je nájsť to správne praženie pre každú odrodu kávy, aby vynikli všetky tóny a aróma kávových zrniek. V zásade poznáme stupeň praženia slabý, stredný a silný, no organizácia Specialty Coffee Asociation uvádza 10 bodovú stupnicu, ktorej terminológia sa používa najčastejšie :

  • Light cinnamon
  • Cinnamon
  • New England
  • American Light City
  • City Plus Medium
  • Full city
  • Light French (Viennese)
  • French
  • Italian
  • Spanish

Praženie kávy začína pri teplotách od niečo menej ako 200 (Light Cinnamon) cez približne 230 (Full City) až po 250 stupňov Celzia, čo je praženie Spanish.

V najnižších stupňoch praženia, je káva svetlá a silne kyslá. Potom naberá škoricovú farbu a začína mať arómu. Pri stredných stupňoch praženia sú už zrnká hnedé, acidita kávy ustupuje a zrná naberajú sladkosť.

 

prazenie-kavy

 

 

Pri najtmavších tónoch praženia je kyslosť aj sladkosť takmer úplne potlačená v stupňoch (prelom French/Italian) sa na povrchu zŕn objavuje olej, ktorý sa uvoľňuje aj počas stupňa Spanish. Tu sa kávové zrná už začínajú pripaľovať, a ak pokračujeme v pražení dostávame sa do fázy ,,zhorenia,, kávových zŕn.

 

U nás v e-shope nájdete najpreferovanejšie a najchutnejšie praženie City Plus Medium ( Káva "Ethiopia" - ethiopia - Sorin )  a Full city ( Pražená káva - Sorin ). 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie