Pôvod a praženie kávy

Odkiaľ k nám prišla káva?

Dnes je už samozrejmosťou si vypiť každý deň šálku kávy, či už v kaviarni alebo doma. 

 

kava-povod

 

Určite mnohí z vás poznajú pôvod kávy, poďme sa teda v skratke pozrieť na to, akú dlhú cestu prešla z plantáží až k nám. O objavení kávy koluje veľa legiend, no s istotou nikto nevie povedať kde to naozaj začalo. Najznámejšia je o pastierovi z Etiópie, ktorý si všimol, že jeho kozy sú nezvyčajne čulé po obhrýzaní kávových kríkov. Preto si dal neskôr urobiť výluh z listov a bobúľ miestnemu opátovi, ktorý si myslel, že kávové bobule sú dielo diabla a hodil ich do ohňa a pahreby a „zrodila“ sa káva. Vo všeobecnosti však vieme, že bola objavená pred viac ako 1000 rokmi a prišla do Arábie a Jemenu spolu s africkými otrokmi.

Informácie o povzbudivých účinkov nápoja z kávových čerešní a listov sa začali rýchlo šíriť medzi ľuďmi, boli pre nich zdrojom energie a bdelosti. A tak vznikali prvotné rituály pitia kávy, a to už v 15. storočí. Prvé kaviarne vznikli v Oriente, konkrétne na Arabskom polostrove (u nás v Európe to bola kaviareň v Benátkach fungujúca dodnes) a neskôr v celom svete. 

 

povod-kavy-farmar-zbiera-urodu

 

Čo to teda je tá káva?

Kávovník (lat. Coffea) pôvodom zo subtropickej Afriky a južnej Ázie. Známych je asi 60 druhov, no len tri druhy sú využiteľné na produkciu semien, ktoré sú vhodné na prípravu kávy. A to kávovník arabský, kávovník robusta a kávovník liberský.

Po zasadení kávovníka farmári čakajú aj niekoľko rokov na prvú úrodu. Potom prichádza zber, spracovanie bobúľ a neskôr praženie kávy, aby sme si ju vychutnali v podobe akej ju dnes poznáme. 

 

Úlohou pražičov je nájsť to správne praženie pre každú odrodu kávy, aby vynikli všetky tóny a aróma kávových zrniek. V zásade poznáme stupeň praženia slabý, stredný a silný, no organizácia Specialty Coffee Asociation uvádza 10 bodovú stupnicu, ktorej terminológia sa používa najčastejšie :

  • Light cinnamon
  • Cinnamon
  • New England
  • American Light City
  • City Plus Medium
  • Full city
  • Light French (Viennese)
  • French
  • Italian
  • Spanish

Praženie kávy začína pri teplotách od niečo menej ako 200 (Light Cinnamon) cez približne 230 (Full City) až po 250 stupňov Celzia, čo je praženie Spanish.

V najnižších stupňoch praženia, je káva svetlá a silne kyslá. Potom naberá škoricovú farbu a začína mať arómu. Pri stredných stupňoch praženia sú už zrnká hnedé, acidita kávy ustupuje a zrná naberajú sladkosť.

 

prazenie-kavy

 

 

Pri najtmavších tónoch praženia je kyslosť aj sladkosť takmer úplne potlačená v stupňoch (prelom French/Italian) sa na povrchu zŕn objavuje olej, ktorý sa uvoľňuje aj počas stupňa Spanish. Tu sa kávové zrná už začínajú pripaľovať, a ak pokračujeme v pražení dostávame sa do fázy ,,zhorenia,, kávových zŕn.

 

U nás v e-shope nájdete najpreferovanejšie a najchutnejšie praženie City Plus Medium ( Káva "Ethiopia" - ethiopia - Sorin )  a Full city ( Pražená káva - Sorin ). 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz