Pripravte si doma espresso ako z kaviarne

Pripravte si doma espresso ako z kaviarne

Každý milovník kávy by si želal doma piť kávu ako z kaviarne. Netreba sa báť, určite to zvládnete aj vy. Samozrejme, treba vedieť ako správne pripraviť espresso.

Na začiatok budete potrebovať hlavne kvalitnú čerstvo praženú kávu ( vybertre si z našej ponuky praženej kávy: Pozrieť ponuku ).

prazena-kava

Dôležitá je aj kvalita, ph a tvrdosť vody. Ideálna je filtrovaná, dojčenská voda, prípadne odstáta voda aby vám z vody chlór vyprchal. Môžete si vybrať z viacerých možností prípravy, záleží na vás, ktorá vám bude vyhovovať.

  1. Kávovar na espresso je najlepšou voľbou ak si chcete vychutnať nielen kávu, ale aj jej prípravu. Výhodou je, že si viete prakticky nastaviť a prispôsobiť všetko manuálne. K tomuto kávovaru budete potrebovať aj mlynček na kávu, čo vám otvára ďalšie možnosti ako si kávu zomlieť, a pripraviť si espresso podľa vlastnej chuti. Alebo si jednoducho objednajte našu, už zomletú kávu ( vybertre si z našej ponuky praženej kávy: Pozrieť ponuku ).
  2. Automatický kávovar je výbornou možnosťou pre tých, ktorým sa veľmi nechce zaoberať prípravou kávy alebo jednoducho nemajú toľko času. Dnešné automatické kávovary už majú mnoho nastavení, od teploty vody, cez objem espressa až po intenzitu chuti. Výhodou je zabudovaný mlynček na kávu s nastaviteľnou gramážou kávy.

  3. Veľmi jednoduchá, finančne nenáročná a praktická možnosť je príprava kávy v Moka kávovare (tzv. koťogó). Je to určitá forma espressa, aj keď nebudete mať v šálke krásnu penu, chuť a vôňa sa nepochybne vyrovná káve z kaviarne.

Ako na prípravu espressa?

Pripravte si čerstvo praženú kávu, vodu a vami vybraný kávovar. Príprava espressa by sa vám mala podariť ak použijete:

  • 7 – 9 g kávy na porciu (2 – 3 zarovnané čajové lyžičky)
  • 9 barov tlak
  • teplotu vody 90 – 95°C
  • 30 ml vody
  • extrakcia cca 25 sekúnd (proces kedy horúca voda „vyťahuje“ látky z namletej kávy)

Adekvátne mletie kávy je veľmi dôležité. Môžete mať najlepší kávovar na svete, pri zle zomletej káve nikdy nepripravíte vysnívanú šálku kávy. Pre espresso je vhodné jemné mletie.

priprava-espressa

 

To či je vaše espresso správne pripravené spoznáte nielen podľa krásnej peny s ,,tigrím vzorom,, ale aj farbou a dĺžkou extrakcie. Pri svetlej alebo takmer žiadnej pene a rýchlym pretečením cez kávovar odporúčame nastaviť mletie jemnejšie, poprípade zvýšiť gramáž porcie. Pri príliš tmavej pene a pomalšom tečením treba mletie nastaviť na hrubšie a znížiť dávku kávy.

 

Prvých 15 sekúnd sa do šálky uvoľnia oleje a arómy, kofeín až neskôr. Preto je ideálna extrakcia 25 sekúnd a 30 ml vody. Ak si predsa len chcete vychutnať väčšiu kávičku, dolejte si ju radšej horúcou vodou, aby sa vám do nej neuvoľnilo zbytočne veľa kofeínu, trieslovín a iných škodlivých látok. 

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie