Sypané čaje verzus sáčkové čaje

Čaj je plný prospešných vlastností, od posilnenia vášho imunitného systému cez zníženie zápalu až po upokojenie bolesti v krku a všetko medzi tým. Aj keď čajové vrecúška stále obsahujú niektoré z výhod, ktoré prináša pitie čaju, zvyčajne nebudú také účinné ako čaje z voľných listov. Okrem iného napríklad aj výraznejšiu chuť. Veľa sa hovorí o tom, prečo sú sypané čaje a celolistové čaje lepšie ako z čajového vrecúška. Aké sú ich výhody i nevýhody? Viete svojou voľbou výberu ovplyvniť príjem kofeínu?

Sú sypané čaje naozaj drahšie? 

Mnoho ľudí si myslí, že sypaný čaj je automaticky drahší ako sáčkový čaj. Aj keď stojí o niečo viac, je stále relatívne cenovo dostupný. Z vrecka sypaného čaju sa dá pripraviť až 40 šálok – to môže znamenať zhruba 35 centov za šálku. Výhoda je, že čajové lístky môžete lúhovať viackrát.

Čaj z celých listov obsahuje listy nepolámané. Čajové vrecúška sa zvyčajne vyrábajú z čaju nižšej kvality, z kúskov čaju, ktoré zostanú po zbere vyšších tried čajov. Majú viac príležitostí na odparenie esenciálnych olejov (čo robí čaj chutným a aromatickým). Čerstvosť môže byť z tohto dôvodu hlavným problémom čajových vrecúšok, najmä ak sú balené v papierovej škatuli s papierovým obalom. Niektoré čajové vrecúška sú však vyrobené z celolistového čaju.

Keď sypané čaje lúhujete, čajové lístky majú priestor, aby absorbovali vodu. To umožňuje vode pretekať cez listy a získavať z listov široké spektrum vitamínov, minerálov, chutí a vôní. Keď čaj lúhujete vo vrecúšku, jeho lúhovanie je obmedzené jeho veľkosťou.

Sypaný čaj je často opakom, môže byť špeciálnym čajom z jedného regiónu alebo dokonca z jednej časti jedného panstva. Jeho chuťový profil, vôňa a vzhľad sa menia z roka na rok a od sezóny k sezóne. Vo všeobecnosti sú panstvá, regióny, štýly spracovania a vegetačné obdobia známe špecifickými príchuťami a vôňami, ale zo sypaných čajov je k dispozícii oveľa väčšia škála chutí a vôní ako zo štandardizovaných zmesí. Táto šírka a hĺbka čajových profilov oslovuje gurmánov.

Nedávno sa niektorí obchodníci s čajom rozhodli vyberať čaje vyššej triedy so sofistikovanejšími chuťovými profilmi a vôňami. Z týchto listov získavajú lepšie nápoje ako z tradičných čajových vrecúšok tým, že ich vkladajú do veľkých čajových vrecúšok, ako aj „pyramídových vrecúšok“. Všetky tieto variácie čajových vrecúšok umožňujú, aby sa listy roztiahli viac ako tradične, čím sa vytvorí lepší nápoj.

sackovy-caj

Prečo môže byť sypaný čaj lepšou voľbou?

Naozaj chutí sáčkový čaj horšie? Čaj je v konečnom dôsledku vecou osobných preferencií a neexistuje žiadny správny alebo nesprávny druh čaju na pitie. Keď ich však ochutnáte vedľa seba, mnohí ľudia považujú čaj s celými listami za oveľa chutnejší a jemnejší ako čajové vrecúška.

Je viac kofeínu vo vrecúškach alebo sypaných čajoch? Množstvo kofeínu v čaji závisí od rôznych faktorov, vrátane typu čaju, veľkosti listov, dĺžky lúhovania čaju a teploty vody, ktorú používate. Pretože čaj prítomný v čajových vrecúškach je často tvorený jemne mletým prachom, môže niekedy obsahovať viac kofeínu ako, najmä pri prvom záleve. Ale určité druhy čaju, ako napríklad Irish Breakfast alebo Assam, majú tiež veľmi vysoký obsah kofeínu.

Keďže sypané čaje neobsahujú žiadne extra materiály, ako sú čajové vrecúška, šnúrky, lepidlá alebo kovové svorky, je to z definície spôsob, ako si vychutnať čaj s nízkym odpadom na životné prostredie.  Čajové lístky sú tiež kompostovateľné, čajové vrecúška môžu byť taktiež, no iba vybrané značky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz